Translate

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zjedzmy coś: Indyjskie pierożki

Potrzebować będziemy trochę cierpliwości, chęci do spędzenia czasu w kuchni oraz następujące składniki.

Zaczniemy od ciasta:



3 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
kurkuma 2 łyżeczki
sól około 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
4 szklanki mąki 
mleko pół na pół z wodą 1 szklanka


Przygotowanie ciasta:

Zaczyn na ciasto przyrządzimy następująco: Wrzucić pokruszone drożdże do miski, zasypać cukrem, dodać kilka łyżek mleka i mieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dosypać kilka łyżek mąki i mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąki, soli, letniego mleka, kurkumy i oleju. Wyrobić ciasto. Kiedy jest gładkie i miękkie, uformować nalezy je w kulę, lekko oprószyć mąką i ulokować w misce, ponownie przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urośnie czyli ok. 30 min.


Gdy ciasto będzie sobie rosło zabieramy sie za farsz:



Potrzebne nam będzie:

obrane mięso z kurczaka z rosołu ok100 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
curry 1 łyżeczka
kumin pół łyżeczki
chili szczypta (opcjonalnie)
kolendra świeża  1/3 natki (lub jedna łyżka suszonej)  opcjonalnie można dodać świeżą natkę pietruszki )
sok z połówki cytryny lub limonki
3 łyżki oleju
kasza gryczana jedna torebka ok 100g
mała cukinia

Przygotowanie farszu:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach ewentualnie można skroić na male kwadraciki. Podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę, pod koniec smażenia dodać wyciśniętego czosnku. Dodać pokrojone drobno ugotowane mięso z kurczaka. Dosypać ugotowaną kaszę, posiekaną kolendrę albo pietruszkę  (jeżeli używamy pietruszki dodać również łyżkę suszonej kolendry). Dodajemy również curry, kumin jeżeli ktoś lubi u mnie obyło sie bez ;), sok z cytryny oraz szczyptę chili. dorzucamy startą cukinie i wszystko dokładnie mieszamy cały czas trzymając to na małym ogniu. Gdy cukinia zmięknie odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zabieramy sie znów za ciasto ;)



Miejsce w którym będziemy wyrabiać ciasto oprószyć mąką i rozwałkować ciasto starając sie by było dość cienkie. Wykrawamy kółka jak na tradycyjne pierogi. W każde kółeczko nakładamy ok 1 małej łyżeczki farszu i zlepiamy. Odpalamy piekarnik by sie dobrze rozgrzał. Gdy juz wylepimy wszystko, układamy na blaszce (lub czymkolwiek innym nadającym sie do pieczenia) co będzie wyłożone folia lub papierem do pieczenia. Gdy pierogi są juz gotowe do pieczenia ustawiamy temperaturę piekarnika na ok 160-180 stopni i pieczemy ok 15 min po tym czasie najlepiej sprawdzić czy sie zrumieniły :) jeśli nie, piec jeszcze chwile.

Po tej męczarni możemy sie cieszyć i delektować wspaniałym smakiem własnoręcznie zrobionych pierożków indyjskich.


Jeżeli ktoś z rodziny nie zdąży na cieplutkie prosto z pieca, nie ma sie co martwic ponieważ na zimno są tak samo pyszne :) 

Jeżeli komuś wydadzą sie suche, z całego serca polecam polać je sosem czosnkowym. W takiej wersji są jeszcze lepsze.

A sos można zrobić następująco 

Mały jogurt naturalny, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, Wyciśnięty ząbek czosnku. Jeżeli chcemy wersje bardziej czosnkowa, można dodać więcej ząbków. Najlepiej próbować czy jest tyle ile chcemy. Dokładnie wymieszać, dobrze było by schłodzić by czosnek pokazał swoja moc ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw proszę ślad po sobie :) Każdy komentarz motywuje nas do dalszych wpisów. Jeżeli spodbal Ci się wpis, proszę udostępnij swoim znajomym by tez mogli zobaczyć. Wszelkie sugestie mile widziane:) Jezeli nie masz konta możesz dodać komentarz jako "anonimowy".